Inginerie inovativă
bazată pe expertiză
Fructe & Legume

Fructe & Legume

 In domeniul fructelor si legumelor realizam sisteme pentru:

  • Pre-racirea dupa cules prin hidroracire sau prin racire fortata 
  • Camere frigorifice pentru conservare cu umiditate relativa ridicata             
  • Sistem de control al atmosferei CA si ULO pentru conservarea pe termen lung                
  • Camere pentru maturarea bananelor     
  • Camere de dezverzire a citricelor                                                                        

Fructele si legumele sunt deosebit de vulnerabile la temperatura si umiditate relativa.               

Importanta temperaturii:

O temperatura necorespunzatoare poate cauza urmatoarele:           

  • coacerea timpurie si degradarea cauzate de temperaturile ridicate, conducand la deteriorarea produsului si la scurtarea duratei de viata a acestuia
  • leziuni de refrigerare care se manifesta prin pete vizibile pe suprafata produsului, tesut maro sau decolorat si prin modificarea gustului, sunt cauzate de expunerea la temperaturi scazute, chiar deasupra punctului de congelare produsului
Importanta umiditatii relative:

Fructele si legumele sunt constituite in principal din apa (aproape 90%), din acest motiv, ele necesita o umiditate relativa ridicata de 85-95%.

In cazul in care umiditatea relativa nu este indeajuns de ridicata, fructele si legumele se deshidrateaza cauzand pierderea lor din greutate, deformarea si aspectul lor neplacut, daunand in cele din urma valorii produsului.

Sensibilitatea la etilena:

Produsele care sunt sensibile la etilena pot fi distruse de prezenta etilenei sau supuse modificarilor neplacute ale caracteristicilor lor fizice. Unele produse sufera o coacere timpurie (cum ar fi plantele si florile taiate) iar altele se ingalbenesc sau capata culoarea maro (cum ar fi castravetele si telina). Se recomanda a nu se depozita impreuna produsele  sensibile la etilena cu cele  care degaja etilena.

Conditii de atmosfera controlata:

Scopul conditiilor de atmosfera controlata  este de a prelungi durata de viata pe piata a produsului prin scaderea ratei de respiratie si a eliminarii de CO2 si / sau de etilena in cazul in care produsul este sensibil la aceste substante.                                               

Aplicatiile sistemului de atmosfera controlata includ:                                     

  • Absorbitor pentru bioxid de carbon CO2  pentru absorbtia si reducerea concentratiei de CO2 in camerele de depozitare, folosit frecvent pentru depozitarea pe termen lung a merelor si mazarii 
  • Absorbitor pentru etilena  pentru reducerea concentratiei de etilena in camerele de depozitare, adecvate pentru depozitarea kiwi-lor, caiselor, florilor taiate si a produselor horticole.
  • Generator de azot N2  pentru cresterea concentratiei de N2 si prin urmare reducerea concentratiei de O2 in camera de depozitare, ducand astfel la reducerea de ratei de respiratie.

 

Conditii recomandate pentru depozitarea fructelor

 

Conditii de Depozitare

Controlul Atmosferei

Produs

Temperatura de DepozitareoC

Temperatura de CongelareoC

Umiditate Relativa   %

Durata de depozitare

Sensibilitate la Etilena

   Oxigen       %

Dioxid  de        Carbon          %

Mere

 

 

 

 

 

 

 

Fuji

0

-1.5

90 / 95 %

7 - 8 luni

ridicata

1 %

1 %

Gala

3

-1.5

90 / 95 %

7 luni

ridicata

1.5 %

1.5 %

Golden Delicious

0 / 1

-1.5

90 / 95 %

8 - 9 luni

ridicata

1 %

1.5 %

Janathan

0

-1.5

90 / 95 %

7 luni

ridicata

3 %

5 %

McIntosh

2

-1.5

90 / 95 %

8 luni

ridicata

1.5 %

1 %

Pink Lady

0

-1.5

90 / 95 %

9 luni

ridicata

2 %

1 %

Red Delicious

0 / 1

-1.5

90 / 95 %

8 luni

ridicata

0.8 %

1%

Caise

-0.5 / 0

-1.1

90 / 95 %

1 - 3 saptamani

moderata

2 - 3 %

2 - 3 %

Bananane

13 / 15

-0.8

90 / 95 %

1 - 4 saptamani

ridicata

2 - 5 %

2 - 5 %

Mure

-0.5 / 0

-0.8

90 / 95 %

3 - 6 zile

scazuta

5 - 10%

15 - 20%

Coacaze

-0.5 / 0

-1.3

90 / 95 %

10 - 18 zile

scazuta

2 - 5%

12 - 20%

Cirese

-1 / 0

-2.1

90 / 95 %

2 - 3 saptamani

 

10 - 20 %

20 - 25 %

Afine

2 / 5

-0.9

90 / 95 %

8 - 16 saptamani

scazuta

1 - 2 %

0 - 5%

Smochine

-0.5 / 0

-2.4

85 / 90 %

7 - 10 zile

scazuta

5 - 10 %

15 - 20 %

Struguri

-0.5 / 0

-2.7

90 / 95 %

2 - 8 saptamani

scazuta

2 - 5 %

1 - 3 %

Grapefruit

14 / 15

-1.1

85 / 90 %

6 - 8 saptamani

moderata

3 - 10 %

5 - 10 %

Kiwi

0

-0.9

90 / 95 %

3 - 5 luni

ridicata

1 - 2 %

3 - 5 %

Lamai

10 / 13

-1.4

85 / 90 %

1 - 6 luni

 

5 - 10 %

0 - 10 %

Nectarine

-0.5 / 0

-0.9

90 / 95 %

2 - 4 saptamani

moderata

1 - 2 %

3 - 5 %

Portocale

3 / 9

-0.8

85 / 90 %

3 - 8 saptamani

moderata

5 - 10 %

0 - 5 %

Piersici

-0.5 / 0

-0.9

90 / 95 %

2 - 4 saptamani

moderata

1 - 2 %

3 - 5 %

Pere

-1.5 / -0.5

-1.7

90 / 95 %

2 - 7 luni

ridicata

1 - 3 %

0 - 5 %

Prune

-0.5 / 0

-0.8

90 / 95 %

2 - 5 saptamani

moderata

1 - 2 %

0 - 5 %

Gutui

-0.5 / 0

-2.0

90 %

2 - 3 luni

ridicata

 

 

Zmeura

-0.5 / 0

-0.9

90 / 95 %

3 - 6 zile

scazuta

5 - 10%

15 - 20%

Capsuni

0

-0.8

90 / 95 %

7 - 10 zile

scazuta

5 - 10%

15 - 20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conditii recomandate pentru  depozitarea legumelor

 

Conditii de Depozitare

Controlul Atmosferei

Produs

Temperatura de DepozitareoC

Temperatura de CongelareoC

UmiditateRelativa    %

Durata de depozitare

Sensibilitate la Etilena

Oxigen %

Dioxid de Carbon  %

Rucola

0

-0.5

95 / 100 %

7 - 10 zile

ridicata

 

 

Asparagus

0 / 2

-0.6

95 / 100 %

2 - 3 saptamani

moderata

 

5 - 12 %

Topinambur 

-0.5 / 0

-1.2

90 / 95 %

4 luni

scazuta

 

 

Fasole

4 / 7

-0.6

90 / 95 %

7 - 10 zile

moderata

 

 

Brocoli

0

-0.6

95 / 100 %

10 - 14 zile

ridicata

1 - 2 %

5 - 10 %

Varza de Bruxelles

0

-0.8

95 / 100 %

3 - 5 saptamani

ridicata

1 - 2 %

5 - 7 %

Varza

0

-0.9

95 / 100 %

5 - 6 luni

ridicata

3 - 5 %

3 - 7 %

Morcov

0

-1.4

98 / 100 %

6 - 8 luni

ridicata

 

 

Conopida

0

-0.8

95 / 100 %

3 - 4 saptamani

ridicata

2 - 5 %

2 - 5 %

Telina

0

-0.5

98 / 100 %

1 - 2 luni

moderata

1 - 4 %

3 - 5%

Castravete

10 / 12

-0.5

85 / 90 %

10 - 14 zile

ridicata

3 - 5%

0 - 5%

Varza chinezeasca

0

-0.9

95 / 100 %

2 - 3 luni

ridicata

1 - 2 %

0 - 6 %

Vanata

10 / 12

-0.8

90 / 95 %

1 - 2 saptamani

moderata

3 - 5 %

0 %

Usturoi

0

-0.8

65 / 70 %

6 - 7 luni

scazuta

0.5 %

5 - 10 %

Salata verde

0

-0.2

98 / 100 %

2 - 3 saptamani

ridicata

2 - 5 %

0 %

Ciuperci

0

-0.9

90 %

7 - 14 zile

moderata

3 - 21 %

5 - 15 %

Bame

7 / 10

-1.8

90 / 95 %

7 - 10 zile

moderata

 

4 - 10 %

Ceapa uscata

0

-0.8

65 / 70 %

1 - 8 luni

scazuta

1 - 3 %

5 - 10 %

Ceapa verde

0

-0.9

95 / 100 %

3 saptamani

ridicata

2 - 4 %

10 - 20 %

Mazare

0 / 1

-0.6

90 / 98 %

1 - 2 saptamani

moderata

2 - 3 %

2 - 3 %

Ardei

7 / 10

-0.7

95 / 98 %

2 - 3 saptamani

scazuta

2 - 5 %

2 - 5 %

Patrunjel

0

-1.1

95 / 100 %

1 - 2 luni

ridicata

 

 

Cartof

4 /12

-0.8

95 / 98 %

5 - 10 saptamani

moderata

 

 

Radicchio

0 / 1

 

95 / 100 %

3 - 4 saptamani

 

 

 

Ridiche

0

-0.7

95 / 100 %

1 - 2 luni

scazuta

1 - 2 %

2 - 3 %

Spanac

0

-0.3

95 / 100 %

10 - 14 zile

ridicata

5 - 10 %

5 - 10 %

Dovleac

7 / 10

-0.5

95 %

1 - 2 saptamani

moderata

3 - 5 %

5 - 10 %

Cartofi dulci

13 / 15

-1.3

85 / 95 %

4 - 7 luni

scazuta

 

 

Rosie

8 / 10

-0.5

85 / 90 %

1 - 3 saptamani

scazuta

3 - 5 %

3 - 5 %

Pepene verde

10 / 15 %

-0.4

90 %

2 - 3 saptamani

ridicata

 

 

Tabelele de mai sus contin informatii din manualul ASHRAE Refrigerare  2010.

 

 

 



Ultimile ştiri

Participarea la conferinta “Meat & Milk” de la Brasov

Frigomech a avut o prezenta deosebita la conferinta de carne & lapte de la Brasov.

Mai multe

Clienţi