Inginerie inovativă
bazată pe expertiză
Muzee & Biblioteci

Muzee & Biblioteci

Conservarea  operelor de arta si cultura are o extrema importanta intrucat acestea alcatuiesc patrimoniul istoric al popoarelor, demonstrand realizarile omenirii in decursul timpului.

Astfel de piese sunt pastrate in muzee, biblioteci si galerii, necesitand conditii specifice de aer precum si controlul calitatii aerului pentru a se asigura ca factorii de mediu nu vor afecta calitatea obiectelor de arta expuse. In acelasi timp piesele sunt expuse la vederea publicului, ceea ce produce o instabilitate semnificativa, facand dificila mentinerea conditiilor constante de aer si calitatea acestuia.

Umiditatea relativa este factorul cel mai important in realizarea conditiilor adecvate pentru conservarea obiectelor de arta  si afecteaza in mod direct proprietatile biologice, mecanice si chimice ale exponatelor.           

Temperatura necesita a fi controlata, deoarece conditiile de temperatura excestiva pot provoca fragilitatea exponatelor sau accelera deteriorarea acestora. Cu toate acestea, cel mai important factor in mentinerea temperaturii constante este necesitatea de a mentine umiditatea relativa constanta intrucat variatiile de temperatura afecteaza in mod direct umiditatea relativa.

Filtrarea poluantilor este de asemenea deosebit de importanta, deoarece multe substante, cum ar fi dioxidul de sulf, formaldehida, amoniacul, acizii etc. pot afecta ireversibil exponatele chiar si in concentratie mica.  

Frigomech are cunostinte aprofundate in sisteme HVAC cu aplicatii in muzee, galerii, biblioteci si a executat proiecte in cele mai cunoscute muzee din Grecia asa cum este renumitul Muzeul de arta Moderna patronat de Fundatia sotilor Vassilis si Eliza Goulandris.

Frigomech ofera o proiectare de expertiza si materializarea proiectelor la cheie de sisteme HVAC pentru muzee, biblioteci etc, incluzand:

  • Statii de racire si incalzire
  • Unitati speciale multizonale de tratare a aerului cu serpentine de preincalzire, racire si reincalzire pentru dezumidificare
  • Filtrarea aerului de particole si gaze poluante
  • Sisteme de umidificare
  • Desumidificare cu umidificatoare desicante daca este necesar
  • Sisteme de conducte pentru distributia si difuzarea adecvata a aerului avand in vedere ca fluxul aerului sa nu fie suflat direct pe exponate.          
  • Sisteme integrale de automatizare pentru cea mai buna reglare a echipamentelor la cererea curenta.
Frigomech poate sprijini clientii si institutiile nationale in proiectarea initiala si in determinarea cerintelor cladirilor destinate muzeelor, galeriilor, salilor de expozitie,  cu privire la cerintele speciale ale exponatelor si reglarea cea mai buna a consumului de energie.

 Ultimile ştiri

Participarea la conferinta “Meat & Milk” de la Brasov

Frigomech a avut o prezenta deosebita la conferinta de carne & lapte de la Brasov.

Mai multe

Clienţi